Najlepsze sposoby na orzeźwienie w upalne lato?
KWAS CHLEBOWY !
Kwas Chlebowy - zasługuje na miano najlepszego orzeźwiającego napoju na świecie! Przyjrzyjmy się bliżej, czym jest ta kwaśna gładkość i jak powstaje.
Kwas chlebowy jest produktem ubocznym maceracji niektórych zbożowych napojów alkoholowych, w tym piwa i wina kwasowego. Powstaje z fermentacji, w której drożdże konwertują złożone węglowodany z pierwszego etapu procesu fermentacji na kwas mlekowy i inne substancje kwasowe. Ostatnim krokiem jest długi proces kontrolowanego utleniania, w którym drożdże przetwarzają dodatkowy węglowodan, tworząc smaczne, orzeźwiające nuty kwasowe.
Kwas chlebowy dzieli się na dwa rodzaje - beczkowany i otwarty.
Podczas gdy inne kwaśne napoje wytwarzane są z produktów fermentacji, w tym w przypadku cydru i innych napojów fermentowanych z koncentratu owocowego lub soków owocowych, kwas chlebowy powstaje tylko dzięki fermentacji piwa lub wina.
Kwas beczkowy powstaje w beczkach pozostawionych z piwem lub winem, zaś kwas otwarty jest szybciej i bardziej bezpośrednio otrzymywany z maceracji. Zarówno rodzaje, jak i ilość kwasów stosowanych w kwasie chlebowym mogą się różnić w zależności od rodzaju piwa lub wina, z których pochodzi.
Kwas chlebowy to kuszący, delikatnie goryczkowy napój, oferujący lekką kwaśność i subtelny posmak, a co najważniejsze - orzeźwiającą słodycz. Jest zdecydowanie najlepszym napojem na ciepły, słoneczny dzień.
Więc, jeśli to lato szuka Ci najlepszego orzeźwiającego napoju, to kwas chlebowy jest tym, czego szukasz!